Sabtu, 23 Ogos 2014

Kek Marble Susu

Teks : Munirah Abdul Hamid


Assalamualaikum dan selamat sejahtera. Hari Khamis lepas, balik dari sekolah, anak sulung mengingatkan saya yang besok pagi ada jamuan raya di sekolah agama. La camne ni, saya betul-betul lupa dan tiada bahan masakan di rumah. Nak keluar balik dengan askar-askar ni, hmmm minta maaflah. Nanti elok belanja RM10 jadi lebih sebab kena beli jajan dia orang. Belek jap resepi yang boleh pakai apa-apa bahan yang ada kat rumah. Dan jadilah kek marble susu ni. Kek ni banyak nostalgia dengan arwah emak. Setiap kali raya dia tak lupa nak buat kek ni. Maklumlah bahannya senang je nak ingat takyah tengok resepi pun. Tapi itu arwah emak, anaknya yang seorang ni tengok resepi pun belum tentu kek tu jadi.

Kepada sesiapa yang baru cuba nak belajar buat kek, boleh cuba resepi di bawah. Hasilnya insyaallah gebu dan lembut keknya. Selamat mencuba...

Bahan-bahan:
3 biji telur
1 cawan marjerin
1 cawan gula kaster
2 cawan tepung naik sendiri
2 sudu besar susu pekat manis
1 sudu besar esen vanila
Pewarna ikut suka(saya tambah serbuk coklat)

Cara-Cara:
  1. Pukul marjerin dan gula sehingga kembang
  2. Masukkan telur satu per satu sehingga adunan kembang
  3. Masukkan esen vanila dan susu pekat. Kacau rata hingga sebati.
  4. Masukkan tepung. Kaup balikkan
  5. Akhir sekali bahagi 2 adunan tersebut. Satu bahagian dicampur dengan serbuk coklat dan lagi satu wana asli.
  6. Goreskan loyang dengan marjerin dan maukkan adunan berselang-seli sehingga habis.
  7. Bakar selama 40 minit pada suhu 160 darjah
Mudah bukan.Jangan lupa mencuba.

Salam sayang, Munirah Abdul Hamid














Tiada ulasan:

Catat Ulasan