Rabu, 3 September 2014

Home made Ais Krim

Teks : Munirah Abdul Hamid
Aiskrim perisa vanila dan coklat
Assalamualaikum dan selamat bertemu lagi. Semalam dah cerita pasal char koay teow,hari ni masih lagi pasal makanan iaitu ais krim. Saja je cuba buat sebab ramai yang dah cuba dalam kumpulan Resepi Ringkas. Nampak macam mudah je. Resepi ais krim ni memang mudah cuma nak tentukan tahap kegebuan adunan ais krim tu yang susah sebab ia menentukan keras tak nanti ais krim tu. Ini percubaan kali kedua. Masa yang pertama dulu aiskrim tak keras-keras,yang akhirnya saya tambah ais batu dan minum. Kali kedua cuba, saya ikut betul-betul resepi dan tempoh mengadun. Yeah berjaya juga, tetapi agak manis sedikit kerana saya bukan sahaja terlupa kurangkan gula,tetapi siap tambah serbuk koko lagi. Walaupun terlebih manis, anak-anak tetap suka. ,itu yang rasa macam nak buat lagi.

Bahan-bahan:_
1 tin susu cair
4 sb susu pekat manis
4 sb gula
1 sb ovalet
2 penutup esen vanila

Cara-cara:
  1. Campurkan semua bahan dan adunkan selama 20 minit sehingga adunan gebu.
  2. Kemudian boleh tambah pewarna mengikut kesukaan.
  3. Masukkan ke dalam peti ais dan tunggu sehingga ais krim keras.
  4. Barulah boleh dimakan.
Selamat Mencuba, 
Salam sayang, Munirah Abdul Hamid


Tiada ulasan:

Catat Ulasan